Oplev efterårets gemte naturskatte i Kolding

Det er ingen hemmelighed, at Kolding-området rummer mange smukke skov- og naturoplevelser. Du har faktisk din egen vidunderlige panoramaudsigt over grønne bøgetoppe, naturområder ved marinaen og fjordens blå vand fra lejeboligerne i Kolding Sky. Men hvis du vil endnu tættere på – helt ned at dufte til naturen, se efterårsbladene i skovbunden og mærke vinden gøre kinderne røde, så har Koldings skovområder meget at byde på. Både til dig, som elsker at udforske nye vandreruter, og til dig med et bankende outdoor-hjerte, der forventer lidt mere. Du er nemlig inviteret indenfor – eller skulle vi sige udenfor – i Kolding gemte naturskatte. Her er tre bud på steder, der er et efterårsbesøg værd.

Overnatning ved Houens Odde – gå til køjs i det fri
En kort biltur fra Kolding Sky finder du den skovklædte Houens Odde, som er omkranset af Gudsø og Eltang Vig med en fantastisk udsigt over Kolding Fjord. Den lille perle åbner op for skønne gåture ad de afmærkede vandreruter fra solen står op til den går ned igen.

Men der er faktisk også mulighed for at opleve livet i skoven natten over – hvis du altså tør! Området byder nemlig på flere shelters, som du nemt kan booke og benytte, og der er plads fra 2 til 15 personer.
Hvad siger du til en overnatning i ”den hemmelige shelter” placeret på en skråning i skoven, godt gemt i Stengårdens østlige område? Eller hvad med en nat på ”den flydende shelter”, som faktisk består af 2 shelters på en tømmerflåde med udsigt til Gudsø Vig?

Lav mad over bål, oplev solnedgangen, kryb ned i en varm sovepose med udsigt til stjernehimlen, vågn op til fuglekvidren og se morgendisen lette over Odden. Kan du komme i tanke om noget mere idyllisk?

Gryde over bål

Saml naturens gemte skatte i Marielundskoven
Endnu tættere på det nye bytårn Kolding Sky ligger Marielundskoven – Koldings smukke, bynære skov som mange koldingensere besøger året rundt. Skoven byder på flere fredfyldte ruter og stier af varierede længder til dig, der kommer for en god vandretur. Ruten rundt om den idylliske Marielundsø, som ligger smukt omkranset af mægtige bøgetræer midt i skoven, er forholdsvis kort, og er derfor oplagt til små børneben. Men er du klar på vild natur, kan du også sagtens tage de små afstikkerveje ud til ukendte ruter gennem skoven, og gå på jagt efter naturen små skatte.

Det handler bare om at være kreativ, men her er et godt tip: Efteråret er kastanjetid, og lige nu vrimler skovens bund med dem – de er nemlig i sæson fra oktober til december. Vidste du, at der findes flere forskellige sorter, men at det mest almindelige kastanjetræ i Danmark er hestekastanjen?

De små, rødbrune skatte kan forvandles til mange timers sjov derhjemme: Lav kastanjedyr, prøv at plante dit eget lille kastanjetræ i en krukke på altanen eller lav sjove tryk med kastanjetræets dekorative blade. Du kan også tørre bladene, og bruge dem som borddekorationer sammen med løse kastanjer næste gang du inviterer efterårsgæster. Kun fantasien sætter grænser!

Mor og datter finder kastanjer

Vind i håret ved Løverodde
Så er det ud at lufte vandrestøvlerne! En smule længere mod øst fra Kolding Sky ligger en smuk samling af flere skove – Nørreskov Midskov og Sønderskov – også kaldet Stenderup Skovene, hvor du finder fem afmærkede vandreruter.

Hvis du er til vind i håret og frisk luft til hovedet, kan vi varmt anbefale gul rute: Den er 4,5 km med start fra Løverodde, og byder på den største variation mellem stier langs kysten med stier gennem skovene. Ruten følger nemlig strandkanten både ved Lillebælt og Kolding Fjord, men den slår også et smut op ad Kirkegårdsbakken, videre til Paradis-bugten og langs den snoede Mads bæk, som løber i en dyb slugt med stejle skrænter.

Skal de små med på tur, kan I droppe den lange vandretur og i stedet besøge Løveroddes populære Naturlegeplads ved Stenderup Halvøen. I er også velkomne til at plukke bær og svampe på jeres vej. Mange steder i Stenderup-skovene vokser vilde brombær, men her skal I være hurtige – de er nemlig kun i sæson oktober ud. I kan have mere held med at gå på svampejagt. Skovene gemmer på mange spiselige svampe såsom Karl Johan, almindelig kantarel, stor trompetsvamp og mange flere.

Shelter overnatning, vandreture eller kreativ leg i Koldings smukke efterårsnatur? Hvad end du er til, har Kolding Skys nærområde nok at byde på. Vil du finde inspiration til andre aktiviteter omkring lejeboligerne i Kolding Sky – f.eks. musik, kultur eller fede action oplevelser – kan du finde guides lige her.