En smuttur til Christiansfeld

Christiansfeld er et lille stykke Danmarkshistorie som alle danskere burde unde sig selv at besøge. Kun 20 minutter syd for Kolding Sky, finder man den lille perle som er spændende at gå rundt i, uanset om man er til Danmarkshistorie eller legendarisk honningkage.

Historieinteresseret eller ej, Christiansfeld er en skøn by at ose rundt i. De gamle brostensbelagte gader får pulsen helt ned, og suger én tilbage til Danmark anno 1773. Her blev byen grundlagt med sin helt enestående opbygning af gule murstenshuse med røde tage. Fra Kolding Sky er der kun 16 km i bil til Christiansfeld, men man kan også nemt tage bussen der tager cirka en halv times tid. Byen er derfor et oplagt udflugtsmål, både til et kort visit, eller til en heldagstur hvor du går på byvandring, og har god tid til at nyde alle de små arkitektoniske detaljer.

Under normale omstændigheder ville vi sende dig direkte hen til Christiansfeld Centret for at få en af de populære rundvisninger i byen, men lige nu er de guidede ture desværre aflyst pga. restriktionerne i forbindelse med Covid-19. De dygtige guider står dog klar til at fortælle dig Christiansfelds spændende historie, lige så snart det bliver muligt igen. Du kan holde øje med kalenderen over kommende events her.

springvand i sne foran bygning

Men selvom de fantastiske byvandringer ikke er en mulighed, kan du sagtens opleve byens charmerende ånd på egen hånd. Christiansfeld handler nemlig i høj grad om at gå rundt og kigge. De ikoniske, gule huse er en flot oplevelse af harmonisk arkitektur. Mens mange andre gamle, danske byer består af tilfældigt placerede huse, er Christiansfeld nøje opbygget efter en streng byplan som blev skabt i 1771 da Christian VII gav tilladelse til at byen måtte opføres. Derfor består Christiansfeld af helt lige, stringente gader med ensartede gule murstenshuse med røde tage. Det er bl.a. denne ensartethed der gør Christiansfeld så unik, og som har fået byen på UNESCOS verdensarvsliste.

Udover de smukke, gamle huse, er borgerne i Christiansfeld også kendt for deres gæstfrihed. Det er helt tydeligt at mærke at det er folk som er stolte af deres by, og som gerne deler ud af de gode fortællinger om byens fortid.

doerhaandtag med loever

Husk honningkagerne!

Måske kender du også Christiansfeld som honningkagebyen? De små krydrede stykker bagværk er i hvert fald en uundgåelig del af et besøg i byen. I mere end 200 år, er de kendte Christiansfeld honningkager blevet langet over disken, og sendt ud til hele Danmark. I dag er der flere der konkurrerer om at sælge de bedste honningkager i Christiansfeld, og du må endelig ikke køre hjem til Kolding uden at smage mindst en af dem. Besøger du Christiansfeld flere gange, kan du jo passende teste en ny honningkageopskrift hver gang, indtil du finder din favorit.

Udover Christiansfeld ligger lejeboligerne i Kolding Sky tæt på mange andre seværdigheder og gode familieoplevelser. Få flere idéer til smutture i nærområdet her.

have med springvand