Besøg Koldinghus – Jyllands sidste kongeborg

Få etager oppe i Kolding Sky kan du spejde Koldinghus i horisonten. Siden det første Koldinghus stod færdigt i 1268, har slottet været grænseværn, kongelig residens og sæde for den lokale statsadministration. I dag er Koldinghus et museum i verdensklasse, der huser en masse spændende historier – og er et oplagt besøgsmål i påskeferien.

Koldinghus har spillet en vigtig rolle i Danmarkshistorien. For godt og vel 754 år siden blev borgen nemlig bygget for at beskytte den danske grænse mod hertugen af Slesvig. Hertugdømmet Slesvig lå mellem Kolding Å og Holsten i Tyskland, og derfor havde Koldinghus en yderst vigtig strategisk beliggenhed – omgivet af voldgrave og palisader på toppen af den store bakke midt i Kolding.

Koldinghus gårdsplads

Kongens foretrukne jyske residens
I et par århundreder var Koldinghus et af kongens foretrukne residenser. Nordsiden, der stadig står, blev bygget af kong Christoffer af Bayern, der regerede fra 1441-48. Kong Hans, der regerede fra 1481-1513 opførte vestsiden, mens syd- og østsiden blev bygget af kong Christian 3.

Danmarks første renæssanceslot
Under renæssancen var København ikke den eneste by, som Christian 4. foranledigede storslåede bygninger i. Kort inde i sin regeringsperiode stod han nemlig for opførelsen af Kæmpetårnet, der er et vartegn for Koldinghus. Kæmpetårnet fik sit navn, da fire heltestatuer af antikkens kæmper – Hannibal, Scipio, Herkules og Hector – tronede på toppen. I dag er kun Herkules tilbage.

Katastrofebrand, ruin og genopbyggelse
Omkring 1720 ombyggede kong Frederik 4. Koldinghus til den barokke skikkelse, vi kender i dag. Som årene gik, blev Koldinghus ubeboeligt, da vind, vejr og senere brand sled på bygningen.

Faktisk var Koldinghus i mange år en ruin, efter det i 1808 gik op i flammer – angiveligt fordi indlogerede spanske soldater, der kæmpede på vores side i Napoleonskrigene, havde fyret kraftigt op i vagtstuens kakkelovn.

Ruiner blev hyppigt romantiseret i datidens kultur, og 22 år efter branden besøgte H.C. Andersen derfor Koldinghus. Fra den anden side af Slotssøen noterede han sig, at slottet var en dejlig ruin, som måtte frelses fra nedbrydelse.

Genopbyggelsen af Koldinghus begyndte først for alvor i 1890, og den sidste restaurering stod færdig i 1994. Måske var det Andersens ord, der også denne gang havde noget at skulle have sagt i Danmarkshistorien.

Et væld af aktiviteter og særudstillinger
Der er rig mulighed for at kombinere det danmarkshistoriske tilbageblik med underholdende aktiviteter. Du kan bl.a. prøve renæssancedans, forskellige mysterier, fægtning, mjødsmagning eller rundvisning med en erfaren og engageret guide.

I anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag er årets særudstilling på Koldinghus ”Mary og Kronprinsesserne” blevet til. Udstillingen tegner et portræt af den danske kronprinsesse og hendes fire forgængere i Glücksborg-slægten. Mary fortæller om sin rolle som kronprinsesse: Hvilke forventninger der er, hvordan forgængerne greb det an, og hvordan hun forbereder sig på at blive dronning.

Vil du selv opleve udsigten fra Kolding Sky? Tilmeld Åbent Hus her, og kom et skridt nærmere Koldings bedste udsigt.